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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, L. J. C. de. Mudanças climáticas e seus impactos nas podutividades das culturas do feijão e do milho no Estado de Minas Gerais. 2007. Dissertação (Mestrado) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG. Coorientador: Williams Pinto Marques Ferreira.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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2.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, L. J. C.; COSTA, L. C.; SEDIYAMA, G. C.; FERREIRA, W. P. M.; OLIVEIRA, M. J. de. Modelos de estimativa de produtividade potencial para as culturas do feijão e do milho. Engenharia na Agricultura, Viçosa, v. 19, n. 4, p. 304-312, jul./ago. 2011.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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3.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, L. C.; JUSTINO, F.; OLIVEIRA, L. J. C.; SEDIYAMA, G. C.; FERREIRA, W. P. M.; LEMOS, C. F. Modelling impact of Co2, technology and climate changes on beans and maize productivity in the Southern part of Brazil. In: COELHO, A. B.; TEIXEIRA, E. C.; BRAGA, M. J. (Ed.). Recursos naturais e crescimento econômico. Viçosa, MG: UFV, 2008. p. 7-24.

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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  21/07/2023
Data da última atualização:  02/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  LÚCIO, H. G.; GRANCIERI, M.; MARTINEZ, O. D. M.; TOLEDO, R. C. L.; MENEZES, C. B. de; COSTA, N. M. B.; QUEIROZ, V. A. V.; SILVA, B. P. da; MARTINO, H. S. D.
Afiliação:  HAIRA GUEDES LÚCIO, Universidade Federal de Viçosa; MARIANA GRANCIERI, Universidade Federal do Espírito Santo; OSCAR DAVID MEDINA MARTINEZ, Universidade Federal de Viçosa; RENATA CELI LOPES TOLEDO, Universidade Federal de Viçosa; CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS; NEUZA MARIA BRUNORO COSTA, Universidade Federal do Espírito Santo; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; BARBARA PEREIRA DA SILVA, Universidade Federal de Viçosa; HERCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, Universidade Federal de Viçosa.
Título:  Dry heat whole Sorghum BRS 305 flour modulate satiety and improves antioxidant response in brain of Wistar rats fed with high-fat high-fructose diet.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 173, 113252, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.113252
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sorghum BRS 305 (Sorghum bicolor L. Moench) is a cereal with high tannins and anthocyanins content and keep better the resistant starch when submitted to dry heat treatment. Our objective was to investigate the effects of BRS 305 dry heat treatment whole sorghum flour on satiety and antioxidant response in brain and adipose tissue of Wistar rats fed with a high fat high fructose diet (HFHF). Male Wistar rats were divided in two groups: control (n = 8) and HFHF (n = 16) for eight weeks. After, animals of HFHF group were divided: HFHF (n = 8) and HFHF + BRS 305 sorghum whole flour (n = 8), for 10 weeks. Sorghum consumption reduced gene expression of leptin, resistin, and endocannabinoid receptor 1 type (CB1) in adipose and brain tissues compared to HFHF group. In brain, sorghum consumption also promotes reduction in neuropeptide Y (NPY) gene expression. BRS305 sorghum consumption improved gene expression of sirtuin-1 (SIRT1) in adipose tissue, and in the brain increased heat shock protein 72 (HSP72), erythroid-derived nuclear factor 2 (NRF2), peroxisome proliferator-activated receptor alpha (PPARα), superoxide dismutase (SOD) and catalase activity compared to HFHF. In silico analysis showed interaction with PPARα, CB1, and leptin receptors. Advanced glycation end products (AGEs) concentrations in group HFHF + sorghum did not differ from HFHF group. Advanced glycation end products receptors (RAGEs) concentrations did not differ among experimental groups. Then, BRS 305... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  3-desoxiantocianinas; Atividade antioxidante.
Thesagro:  Antioxidante; Dieta; Farinha; Frutose; Gordura; Sorgo.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS30108 - 1UPCAP - DD
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